Hvit løvetann i en eng i solnedgang. Foto

Om festivalen

Sommerfestivalen Jonsok til olsok er en motstrømsfestival som ble arrangert for første gang i 2020. Vi inviterer til familiedager, foredrag, historiske vandringer, konserter, kunst, matopplevelser, samisk kulturhistorie og mye mer. Gjennom fem sommeruker står mennesker i møte med natur og kultur i fokus for arrangementene våre.  Alle aktiviteter for barn og unge er gratis, og hele kommunedel Skjerstad tas i bruk som festivalsted. Vi har aktiviteter både i fjæra, i grendene og høyt til fjells.

 

Vi som jobber med festivalen er opptatt av bærekraft og god folkehelse. Derfor ønsker vi å la folk møte natur og kultur på en sånn måte at man opplever trivsel og glede. Vi har et samisk perspektiv på flere av våre arrangementer, og deler samisk filosofi om å bruke naturen, men ikke forbruke den. Ved å formidle natur og kultur til barn og unge har vi tro på at vi kan skape et engasjement tidlig, noe som de unge kan ta med seg videre i livet.

 

Sommerfestivalen Jonsok til olsok drives i stor grad på dugnad i tett samarbeid med ulike lag, foreninger og enkeltpersoner langs Kulturveien. Festivalen pågår i perioden 24.06 – 29.07 og er en del av sesongkampanjen Sommer langs Kulturveien.  Følg oss gjerne på Facebook og Instagram. Bruk #jonsoktilolsok eller #sommerfestivalenjto, så deler vi bildene og opplevelsene dine. 

Jonsok ble opprinnelig feiret til minne om døperen Johannes sin fødselsdag. I primstaven ble jonsok ofte symbolisert med ei sol. Bare noen dager før jonsok finner sommersolverv sted. I tillegg er sola sentral i landsdelen vår med tanke på midnattsola sommerstid, noe som også avspeiles i Bodøs kommunevåpen. Sola står for liv og energi. Det gjør sola  til en sentral og viktig del av logoen.

 

Olsok feires til minne om Olav den helliges dødsdag. Dagen markeres ofte med ei øks på primstaven. Øksa kan symbolisere et brudd med fortida, og samtidig stå som ei kraft eller vilje til endring. Derfor er øksa en viktig del av logoen.

 

Vi ønsker deg hjertelig velkommen til festival!

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler, les mer i vår personvernerklæring