«Drivkraft»

Festivalens egen samtaleserie med ulike drivkrefter med tilknytning til Kulturveien. 

Kveldens gjest er Reiulf Pedersen, årets festivalkunstner og prest i Hunstad kirke. 

Samtalevert er Lisa M. Marshall. 

Salg av mat og drikke. 

Kr. 50,-  

Velkommen til en kveld i refleksjonens tegn. 

Noen ord fra Reiulf Pedersen:

«Tegne og male. 

Filosofen Arne Næss ble spurt om når han begynte med fjellklatring. Han svarte at han hadde ikke begynt, men aldri sluttet. Det samme gjelder vel mitt forhold til det å bruke blyant og pensel. Min far hadde det på samme måten, langt inn i demensen så rablet han med blyanten. Kanskje på jakt etter en perfeksjon, en figur, en stemning eller følelse. Mer for å holde på med det enn for å vise det fram. Det er vel der jeg er, jeg også. Etter at jeg begynte å legge bildene på Facebook og har fått en god del positive tilbakemeldinger så har også det inspirert. Ikke minst det å få muligheten til å vise fram bildene i sommer på Sommerfestivalen på Skjerstad.

Jeg har ikke vett på kunst. Kan lite om stilarter og teknikker. Heldigvis er vi mange der, så kanskje flere kan ha glede av bildene. Det som gjør meg kreativ er gamle ting eller varige ting, vesener, natur. Inspirasjon er noe vi har fått , noe vi alle har. Gud pustet liv i oss og gjør det fremdeles.

Vi bruker ofte ordet om helt spesielle opplevelser knytta til helt spesielle kreative evner og verk. For noen kan inspirasjonen være det som gjør at en gidder å stå opp om morgenen. Folk som har vært eller er deprimert vet alt om det. Kreativitet er noe annet, man kan få inspirasjon av å være kreativ tror jeg. For meg handler det etterhvert om å gå i dialog med bildet, hva sier det til meg. Noen ganger kommer spørsmålet om «hva er det du prøver på?» De gangene vet jeg at jeg prøver å presse bildet til noe jeg ikke får til. Andre ganger ler bildet med meg  og da gjelder det å ikke ødelegge noe som er der.

Jeg gikk en vinter i studietiden på Oslo tegne og maleskole. Kanskje lærte jeg noe der.  Jeg har ikke noen intensjon om å formidle et budskap i bildene.

Det har jeg som prest, det at døden, dævelskap, helvete og ondskap en gang for alle er grusa så til de grader at vi mennesker, absolutt alle, kan føle oss frie, puste lettere både ut og inn og som en følge av dette finne måter å leve sammen på som står i forhold til det. Han som laget altertavla i Hunstad kirke, Tor Lindrupsen, ble spurt om hva bildene skulle bety, hva han hadde ment. Da svarte han at ikke ville gi svar på det. På den måten må alle som ser den være kunstnere selv. Det er jo flott.»

Medarrangør: Arctic Cabins, Vestvatn, Pitesamisk senter/Duoaddara Ráfe 

Detalj fra et større maleri av Reiulf Pedersen

Del artikkelen:

Facebook
E-post
Twitter
LinkedIn

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler, les mer i vår personvernerklæring