Tegning av skulptur i tre.foto

Fagerbakkens historie

Bli med på familiedag på Fagerbakken på Skjerstad. Gjennom et samtaleforedrag med ulike medvirkende får vi glimt inn i Fagerbakkens historie, som har hatt betydning for lokalbefolkningen i gamle Skjerstad kommune og for beboere i Bodø by.

Medvirkende: Historiefortellere fra stedet og Matti Jäntti, kunstneren bak de tre skulpturelementene i hagen. Se gjerne https://jantti.no for mer info. Det blir også minikonsert med medlemmer av Bodø trekkspillklubb

Bevertning med fokus på gammel tradisjon, nye impulser og kreativitet. Hensyn til allergier og andre behov ivaretas av vertskapet på Fagerbakken. Gratis inngang.

Vipps gjerne et bidrag til festivalen #686719

Medbrakt: Klappstol, teppe eller paraply og klær etter vær.

Adresse: Fjeldbakkan 17, Skjerstad

Velkommen!

Medarrangør: Löfbergs Norge, Bodø kirkelige fellesråd og Skjerstad/Misvær menighet.

HISTORIKK FRA 1911 – FAGERBAKKEN PÅ SKJERSTAD I BODØ KOMMUNE

Fagerbakken ble i 1911 fradelt Klokkergården. Området var den gang dekket av skog og stein. Kristine Jakobine og Cornelius Bernhard Hansen Fjeld, bygde hus på eiendommen. Av foto ser vi at første del av huset er ferdig bygd i 1913. Småbruk og torghandel Fagerbakken var et lite småbruk med et par kyr. Nede ved sjøen ble butikken Fjeld AS langsomt bygd opp. Fisk fra fjorden stod ofte på menyen. Så ble det bygd grisefjøs og drevet avl for salg. De hadde også høns og dyrket grønnsaker som ble solgt på torget i Bodø, men etter hvert lønte det seg ikke å selge grønnsaker. Bærproduksjon med jordbær og bringebær tok over. I tillegg dyrket de forskjellige sorter løk og andre krydderurter samt blomster for salg. Frukt og bær Det ble plantet frukttrær. For eple- og pæretrær var klimaet for hardt, men kirsebærtrærne bar masse frukt. På slutten av nittitallet ble det plantet eple- og plommetrær, som nå gir godt med frukt. På sydsiden av huset er hagen omkranset av rips-, solbær- og stikkelsbærbusker. Ferdsel til huset Beliggenheten til Fagerbakken gjorde at det var mye ferdsel til huset, både når det gjaldt reisende til og fra byen og når det gjaldt ulykke på fjorden eller sykdom der det trengtes legetilsyn over tid. Konfirmasjonstiden da varte fire til seks uker. Konfirmanter fra andre deler av kommunen bodde hos fastboende på kirkestedet Skjerstad, blant annet på Fagerbakken. Postkontor Skjerstad postkontor var av de eldste her i distriktet. Det ble opprettet ved kongelig resolusjon 28.06.1842, som det første i Indre Salten. I to perioder var det postkontor i huset på Fagerbakken. Harald Solem senior overtok i 1951. Så ble det bygd ny butikk ved sjøen, og i 1955 ble postkontoret flyttet til Sjøtun. Etter 155 års drift ble postkontoret lagt ned 1. juni 1997.

Fagerbakken blir bygd på Etter at Gudrun, eneste barn etter Cornelius og Kristine, og Harald overtok Fagerbakken var det mye som skulle drives og utvikles. De var blitt mange: betjening i butikken, sommerhjelp på gårdsbruket og tjenestejente i huset samt andre hjelpere. Til daglig var det 12 til 13 personer på Fagerbakken. I 1942 startet utvidelsen av huset. I 1943 var nybygget ferdig. Stein til grunnmuren hadde de samlet i Bodø da det skulle ryddes etter bombinga 27.05.1940. Under krigen hadde de i tillegg to til tre byfamilier boende.

Fagerbakken etter 1955 og Marconi Julaften 1955 flyttet familien Harald Solem senior inn i leiligheten over den nye butikken på Sjøtun. Fagerbakken ble etter dette utleid. Det er etterhvert en mengde mennesker som har bodd i huset over kortere eller lengre tid. Mest spesielt er utleien til det engelske firmaet Marconi. Marconi kom hit ca. 1960 for å bygge stasjon på fjellet Klettkoven for overvåking av landet. Et helikopter leverte en stor kasse utstyr, som de satte på tunet til Fagerbakken på østsiden. Skuret har senere blant annet vært garasje for drosje på Skjerstad. I noen år bodde alle fra Marconi her på Fagerbakken. De hadde egen kokke og tjenestepike. Mest typisk engelsk var det kanskje, at de straks sørget for å innrede ett av rommene til pub. Siden kom forvarets menn, «linken», som skulle ordne med kommunikasjon landet rundt. De bodde en tid på Fagerbakken. Etter dette ble huset utleid til familier og enslige. Yngste sønn Tore i familien Solem tok over og bodde delvis der samt leide ut fram til desember 1995. Da kjøpte Brynhild Helene, Tores eldste søster, og hennes mann Tryggve Geiring Fagerbakken og startet oppussing i deler av huset.

«Når foreldre forteller» I 1999 ble boka «Når foreldre forteller» gitt ut. Der finner man flere opplysninger om Fagerbakken og livet slik det var i Fagerbakk-huset og på Skjerstad. Boka er skrevet av Brynhild Helene Geiring, i samarbeid med hennes foreldre Gudrun Johanna Marie og Harald Solem senior. Boka er innlemmet i Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana.

Kristin H. Geiring og Øyfrid Geiring, Skjerstad, Fagerbakken, 13. juli 2024

Del artikkelen:

Facebook
E-post
Twitter
LinkedIn

Denne nettsiden bruker informasjonskapsler, les mer i vår personvernerklæring